Trygghet och säkerhet

Var försiktig och ta skydd vid otrygga affärer.

Köpare och säljares trygghet och säkerhet är viktigt för oss på Uzit. Andrahandsmarknaden växer för varje år och varor över hela Sverige byter ägare varje dag. För att er affär ska bli så trygg och säker som möjligt har vi sammanställt en checklista som du bör känna till.

Viktigt att veta vid köp mellan privatpersoner.
Vid köp mellan privatpersoner gäller inte konsumentlagstiftningen. Därför är det viktigt att se till att varan man köper faktiskt fungerar, är lagligt införskaffad och kommer fram till dig som köpare. Du har till exempel inte öppet köp, ångerrätt eller bytesrätt. Läs mer här.

Checklista för en säker affär

 1. Gör aldrig köp utanför vår app.
  Det kan hända att bedragare ber dig kontakta hen utanför vår plattform såsom sms, email, telefon eller annat. Försök att alltid hålla konversationer genom vår meddelande funktion. Var också försiktig med att lämna ut känsliga uppgifter eller att klicka på okända länkar.
 2. Betala aldrig i förväg. Kontrollera varan först.
  Försök undvika att betala en vara i förväg innan du har kontrollerat varans skick. Möt upp säljare, kontrollera varan så den motsvarar dina förväntningar och därefter kan du betala varan på plats.
 3. Vid behov av frakt, kräv att varan skickas med spårbar frakt.
  Mycket kan hända på vägen mellan köpare och säljare. Särskilt om ni behöver skicka varan. Av den anledningen ska du be om att få din vara levererad med spårbar frakt. Först och främst får du en bekräftelse om att säljaren faktiskt har skickat iväg din vara men också har du koll på att ditt paket kommer hela vägen fram. Alla stora aktörer erbjuder spårbar frakt. En ytterligare försiktighetsåtgärd är att be om postförskott.
 4. Vid begagnat köp i god tro.
  Ska du köpa en dyrare vara, va extra försiktig.
  Be om kvitto, inköpspris och inköpsdatum. Är varan helt ny är det nog inga problem för säljaren att få fram en kopia på kvittot. Kontrollera säljaren. Vill inte säljaren ta emot Swish, då ska du börja ana oråd.
  För billigt för att vara sant. Då är det vanligtvis något som inte stämmer.
 5. Säker betalning
  Uzit erbjuder inte någon form av onlinebetalning mellan köpare och säljare. Skulle en säljare erbjuda dig onlinebetalning, var försiktig och undvik köpet. Gör aldrig heller förskottsbetalningar eller inbetalningar via bankkonto.

Vid minsta misstanke om bedrägerier, skicka ett mail till oss.